| predvyber@predvyber.cz

Nacházíte se zde: Úvod » Novinky » Tiskové zprávy » Zaměstnance nejvíc stresuje špatná organizace práce a nekvalitní šéf

Zaměstnance nejvíc stresuje špatná organizace práce a nekvalitní šéf

Sedm z deseti zaměstnanců práce stresuje - u 52 % lidí jde jen o nárazové situace, nicméně 19 % uvádí, že je práce psychicky vyčerpává trvale. Vyplývá to z online průzkumu, který mezi zaměstnanci uskutečnila personální společnost Předvýběr.CZ.

Sedmadvacet procent dotázaných uvedlo, že je práce spíše nestresuje, jen dvě procenta tvrdí, že vůbec.

Zajímavé jsou důvody, které v práci vytvářejí tlak na zaměstnance. „Pro čtyřiatřicet procent respondentů je nejstresovějším faktorem špatná organizace práce,“ říká František Boudný, obchodní ředitel Předvýběru.CZ. Hned druhým stresorem je osobní kvalita šéfa (25 %), na třetím místě je příliš mnoho úkolů (22 %) a s velkým odstupem čtvrtým nejsilnějším faktorem jsou vztahy mezi kolegy (6 %).

„Zbývající důvody jsou často kombinací již uvedených faktorů, nezvládání komunikace se zákazníky nebo špatná platební morálka zaměstnavatelů,“ dodává František Boudný.

Šest z deseti účastníků průzkumu tvrdí, že je během práce postihl syndrom vyhoření. „To je samozřejmě nepřesné. Vzhledem k tomu, že zrovna připravujeme říjnový seminář na toto téma, vím, že lidé tak označují nadměrnou psychickou zátěž v práci, ale skutečné vyčerpání z práce se týká zhruba pětiny zaměstnanců,“ upřesňuje šéf Předvýběru.CZ.

„Poznat, že jde skutečně o syndrom vyhoření, je složité i pro odborníky. Svědčí o tom, že podle naší ankety mezi firemními šéfy a personalisty 54 % hlásí zkušenost s vyhořelým zaměstnancem,“ říká František Boudný. Jenom osm procent firem ale má nebo plánuje zavést interní program, díky kterému zaměstnavatel dokáže rozpoznat blížící se psychické problémy kolegů.