+420 246 086 014 | predvyber@predvyber.cz

Nacházíte se zde: Úvod » Novinky » Tiskové zprávy » V příštím roce budeme brát nejčastěji o pět procent více

V příštím roce budeme brát nejčastěji o pět procent více

Nejvíce podniků plánuje v příštím roce zvýšit mzdy v průměru do pěti procent. Sedm procent malých a středních firem mzdy zvyšovat nebude. Uvedli to personalisté a šéfové firem v online šetření personální společnosti Předvýběr.CZ.

„Polovina z firem přiznává, že se tak snaží být atraktivnější na trhu práce v době, kdy není dostatek volných zájemců o práci,“ vysvětluje obchodní šéf Předvýběru.CZ František Boudný.

Čtrnáct procent firem uvedlo záměr zvýšit mzdy až o deset procent, vyšší růst platů ale v segmentu malých a středních firem nikdo z respondentů nepotvrdil. „Rekordně nízká nezaměstnanost trvá už dlouho a firmy si zvykly víc přemýšlet, které lidi opravdu potřebují a jak práci rozdělit mezi ostatní. Až na klíčové pozice nepotřebují zaměstnance přeplácet,“ říká ředitel společnosti. „I když je ze strany zaměstnanců v poslední době enormní tlak na zvyšování platu, tak většina firem dosáhla svého stropu a o dalším zvyšování mezd v příštím roce rozhodně neuvažují,“ dodává.

Překvapivá je přetrvávající propast v odměňování mezi loajálními a novými zaměstnanci, kdy dlouhodobí zaměstnanci mívají často výrazně nižší plat. „Ačkoli devětadvacet procent firem potvrdilo, že se jich to týká, jenom polovina z nich hodlá tento stav změnit,“ uzavírá František Boudný.