Nacházíte se zde: Úvod » Novinky » Tiskové zprávy » Téměř každý druhý pracující musí řešit dopady inflace

Téměř každý druhý pracující musí řešit dopady inflace

Osmačtyřicet procent pracujících, které v rámci průzkumu pro personální agenturu Předvýběr.CZ oslovila společnost STEM/MARK, v reakci na současnou inflaci hledá cestu, jak zlepšit finanční situaci.

Nejčastěji propad ekonomiky řeší lidé přivýdělkem (31 % respondentů). Častěji pak přivýdělek řeší občasnou brigádou, uvedlo to 74 % z nich, ale každý třetí se rozhodl pro další práci. Jedenáct procent dotázaných čerpá rezervy z úspor a devět procent lidí se rozhodlo změnit práci.

„Trh práce teď nabízí ideální příležitost ke změně, firmy nové lidi intenzivně hledají a dokonce jsou připravené nabídnout i vyšší mzdy,“ říká František Boudný, ředitel Předvýběru.CZ.

Růst výplat je nedostatečný

Polovina dotázaných nebyla schopná odpovědět, jestli jim v roce 2022 zaměstnavatel zvýší výplatu, dalších 28 % odpovědělo, že nikoli. Nejčastěji se firmy chystají přidávat do tří procent (uvedlo 9 % respondentů) a v rozmezí 3-5 % (osm procent respondentů).

Zdá se ale, že je to málo, protože zaměstnanci si představují vyšší růst, pokud má jejich životní úroveň zůstat zachovaná: každý pátý čeká, že se jeho výplata zvýší o 5-7 %, sedmnáct procent lidí by potřebovalo 7-10 % navíc. „V mnoha profesích jsou takové požadavky splnitelné,“ tvrdí šéf personálky František Boudný.

Čtvrtina zaměstnanců nemá úspory, nejvíc lidi trápí bydlení a jídlo

Téměř čtvrtina lidí nemá žádné úspory, pětina lidí má našetřeny zhruba tři výplaty a rezervy ve výši ročního platu nebo více má rovněž zhruba pětina.

Největší finanční zátěž v současnosti představuje bydlení (35 %), náklady na jídlo (24 %) a plyn nebo elekřinu (22 %). Nejčastěji si lidé kvůli šetření plánují odpustit dovolenou (34 %), koupi auta (22 %) a pořízení nebo rekonstrukci bydlení (17 %).

Online průzkum Českého národního panelu proběhl na reprezentativním vzorku 510 účastníků internetové populace ve věku od 18 do 59 let, kteří pracují.