Nacházíte se zde: Úvod » Novinky » Tiskové zprávy » Lidé v práci méně kouří

Lidé v práci méně kouří

O víc než polovinu se během tří let zvýšil počet zaměstnanců, kteří zcela přestali nebo omezili kouření. Vyplývá to z průzkumu, který pro personální agenturu Předvýběr.CZ mezi zaměstnanci a podnikateli uskutečnila společnost STEM/MARK. Už čtyři roky přitom v Česku platí zákon, který zakazuje kouření ve veřejných prostorech.

S kouřením zcela přestalo 2,5 % respondentů a dalších 11,9 % pracujících konzumaci nikotinu omezilo, celkem se tak k ovlivnění novým zákonem hlásí 14,4 % zaměstnanců. Podle průzkumu, který si Předvýběr.CZ nechal udělat před třemi lety, po prvním roce existence zákona regulace kouření ovlivnila jen 8,7 % pracující populace.

„Nekouření se stává standardem pracovního života. Firmy si navíc uvědomují, že čas ztracený s cigaretou pro ně znamená náklady,“ říká František Boudný, ředitel personální agentury Předvýběr.CZ.

I to potvrzuje průzkum: devět procent zaměstnanců uvedlo, že si čas strávený kouřením musí lidé ve firmě napracovat.

Ve většině firem ale není kouření výslovně zakázáno. Podle průzkumu má 67,7 % zaměstnanců v práci k dispozici kuřárnu.

Data pocházejí z online průzkumu, který v červenci uskutečnil STEM/MARK v rámci Českého národního panelu na reprezentativním vzorku 480 respondentů internetové pracující populace ve věku od 18 do 59 let.