Nacházíte se zde: Úvod » Novinky » Tiskové zprávy » Jen 12 % zaměstnanců kvůli koronaviru snížili plat

Jen 12 % zaměstnanců kvůli koronaviru snížili plat

Rychlý průzkum personální agentury Předvýběr.CZ ukázal, že jen dvanácti procentům zaměstnanců snížili letos plat kvůli koronaviru - v průměru o 20 %. Naopak třetině mzdy rostly a to o 13 %.

Rychlý online průzkum, který ve druhé polovině července uskutečnila personální agentura Předvýběr.CZ mezi zaměstnanci, ukázal, že dopad epidemie na snižování mezd byl minimální.

Snížení mezd v průzkumu potvrdilo 19 % zaměstnanců ‒ kvůli koronaviru se to týkalo dvou třetin z nich. Na 47 % výplat neměla epidemie žádný vliv, naopak ve 34 % případů platy rostly.

„Nijak to nepřekvapuje, je to jen další signál, že se pracovní trh vrací do situace před nouzovým stavem. Firmy už zase hledají zaměstnance tak jako dřív. Kvalitních lidí je pořád nedostatek, nebylo by rozumné sáhnout jim na výplatu, aby uvažovali o změně,“ vysvětluje ředitel Předvýběru.CZ František Boudný.

Lidem, kterých se snižování platu týkalo, teď v peněžence chybí průměrně pětina peněz oproti začátku roku. Naopak zaměstnanci, kteří dostali přidáno, teď berou zhruba o třináct procent víc.