Nacházíte se zde: Úvod » Novinky » Tiskové zprávy » Firmy se zajímají o lidi, kteří hledají práci, stejně jako dříve

Firmy se zajímají o lidi, kteří hledají práci, stejně jako dříve

Poslední dva měsíce naznačují, že se trh práce oklepal z počátečního stop stavu a vrací se do normálních kolejí. Vyplývá to z nejnovějších údajů personální agentury Předvýběr.CZ o přístupu zaměstnavatelů k zájemcům o práci.

Před jarním vyhlášením nouzového stavu uchazečům o volná místa nedávalo zpětnou vazbu 48 % firem. V březnu a dubnu jejich počet vyrostl na 52, respektive 54 %.

V letních měsících trend pokračoval, bez reakce ze strany zaměstnavatele zůstávalo 55-57 % uchazečů. V září podíl firem neposkytujících zpětnou vazbu klesl téměř o sedm procentních bodů na 50,9 % a v říjnu dokonce na 49,5 %.

„Je to dobrá zpráva. Zvykli jsme si na novou situaci a naučili se s ní žít. Firmy si uvědomily, že musí fungovat a začaly se vracet k normálnímu chodu a k zaběhlým zvyklostem,“ komentuje situaci František Boudný, ředitel personální agentury Předvýběr.CZ.

„Zpětná vazba a odpovídající komunikace firem vůči uchazečům o zaměstnání patří a vždy patřila, bez ohledu na pandemii, k dobré pověsti firmy,“ říká Miroslava Marcoň Liznerová, HR Business Partner z firmy Megapixel. „Zvlášť v nestandardních dobách je důležité zachovat firemní kulturu a správnou komunikaci, a to nejen ve vztahu ke kandidátům,“ dodává.

Přesto podle zkušeností zaměstnanců hledajících novou práci patří neposkytování zpětné vazby zaměstnavateli mezi časté nešvary. Předvýběr.CZ proto od začátku roku průběžně monitoruje zkušenosti kandidátů s jednáním firem.