10.09.2022

Cyklistický maraton Vysočiny letos vyhrál Radek Roupec z Lesonic

Necelých třiadevadesát minut po odstartování dorazil jednadvacetiletý Radek Roupec z obce Lesonice na Třebíčsku do cíle elitního hlavního závodu sedmnáctého ročníku Předvýběr.CZ Bike Maratonu Vysočina 2022. Na stupni vítězů si díky tomu převzal zlatou medaili pro nejlepšího závodníka.

Radek Roupec (ročník 2001) na trať dlouhou 44 kilometrů vyrazil se startovním číslem 22, do cíle dorazil v čase 1:32:54. Téměř od začátku jel sám bez pronásledovatelů. Za sebou nechal závodníka s odstupem skoro dvou minut.

„Moc se mi líbila nová trať. Byla rychlá,“ vysvětlil stručně Radek Roupec, proč soupeři za ním vůbec nedostali šanci. „Kouknul jsem za sebe a nikdo tam už nebyl. Tak jsem jel dál,“ dodal.

Odstartoval předseda Senátu, část startovného šla na kolo pro handicapované děti

Milou tradicí se pomalu stává přítomnost předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který je rodákem z Vysočiny a už podruhé se bike maraton konal pod jeho záštitou. Stejně jako loni odstartoval v jedenáct hodin hlavní závod a o něco později i dvaadvacetikilometrovou kategorii Sport. Závodníkům popřál, ať se nezraní a byl rád, že mohl na závody přijet osobně.

Novinkou sedmnáctého ročníku byla podpora sportovní výzvy Kolo pro Adama ‒ organizátoři z každého startovného věnovali padesát korun na speciální kolo pro handicapované děti. „Vybrali jsme skoro osm tisíc korun, které obratem předáme dál,“ raduje se František Boudný, jeden ze spoluorganizátorů závodů a ředitel personální agentury Předvýběr.CZ, která je generálním partnerem maratonu. Do některé z kategorií závodu se letos registrovalo celkem sto padesát závodníků.

Nová trať vrátila závody do lesů

„Pro sedmnáctý ročník jsme připravili novou trať, která byla vhodná pro účastníky závodu i hobby jezdce. Převažují na ní polní a lesní cesty, část vede po asfaltu. Velkou radost mám z toho, že jsme se po letech mohli vrátit částečně zpátky do lesů,“ shrnul za organizátory František Boudný.

Bike Maraton na Vysočině pořádá Cykloklub Kněžice od roku 2006. Partnerem pitného režimu byl Rodinný pivovar Bernard, hlavními partnery nákupní centrum Citypark Jihlava, rodinná firma START Zelený a prodejna sportovních potřeb Fly stork, která měla na místě stánek s koly a cyklodoplňky. Čipovou časomíru a online registraci zajistila společnost Ptime.