27.06.2016

1000 mil Františka Boudného

Šest dní, dvě hodiny, pětačtyřicet minut... odpočítávají hodiny na webu česko-slovenského závodu Craft 1000 Miles Adventure. Za šest dní tedy bude naše firma dočasně bez šéfa. Ten coby nadšený cyklista navlékne dres našeho klienta, firmy ISOMA, která je generálním partnerem VI. ročníku, a ze západočeského města Hranice vyrazí na cestu.

Už jste někdy tak dlouhý závod jel?
Závod v takovém rozsahu jsem nejel. Posledních pět let se pravidelně účastním mistrovství České republiky v extrémních sportech CZAR (http://www.adventurerace.cz/). Svým obsahem jsou to však odlišné závody. Při CZAR jste součástí čtyřčlenného týmu a disciplíny se během 3-4 dní průběžně střídají. Tady pojedu sám a kolo vystřídám maximálně za chůzi ;-)

Triatlon Kněžice 2014

Jakou máte ambici, co budete považovat za úspěch?
Ambiciózní člověk jsem, ale u tohoto závodu je úspěch se vůbec postavit na start. Dalším úspěchem bude závod dokončit. Chci si závod užít a ve zdraví přežít. Žádné speciální ambice nemám. Na druhou stranu nechci na trati strávit půl léta. Doma mě čeká rodina a v Praze práce. Do čtrnácti dnů bych chtěl celou trať absolvovat.

Jedete v dresu klienta firmy. Jak k tomu došlo?
Velká náhoda a štěstí, kterému jsem šel trošku naproti. Firmě ISOMA jsme v zimě vyhledávali zaměstnance. Všiml jsem si, že jsou hlavními partnery této akce, o které jsem v minulosti už mnoho slyšel a do budoucna o ní přemýšlel jako o velké výzvě. Navíc jsem věděl, že dostat se vůbec na startovní listinu je nadlidský úkol. Každoročně je závod během několika minut obsazen (vždy na Silvestra v noci startuje oficiální registrace). Zeptal jsem se ředitele společnosti pana Košnáře, jestli bych je mohl reprezentovat, ředitel souhlasil a spojil mě s majitelem Pavlem Kopkou. Ten mě vřele osobně přijal. Dal mi dva dresy, okamžitě přihlásil na závod a popřál mi, ať si závod ve zdraví užiju. Firmě ISOMA tímto velice děkuji za důvěru.

Jak velké jsou vaše zkušenosti s cyklistikou?
Zkušenosti s cyklistikou příliš velké nemám. Více aktivně jezdím posledních pět let, kdy jsem začal více omezovat kolektivní sporty (fotbal, hokej) a začal jsem se věnovat více těm individuálním (kolo, běhání, plavání, triatlon). Během roku se účastním menších cyklistických regionálních závodů (MTB závody 50 km). Na jaře jezdíme trénovat na týden na Mallorku. Tam během týdne taky něco ujedeme ;-)

František Boudný pózuje na Mallorce

Který z úseku závodu je podle vás nejhorší? A na který se naopak nejvíc těšíte? A proč?
Trať závodu je podle mého těžká komplet – jede se převážně v horách. Netěším se na úseky, kdy budu muset plně naložené kolo tlačit. Těším se na přírodu, klid, pohodu, hezké počasí.

Pokud jsem pochopil pravidla správně, je tempo na každém závodníkovi. Jakou máte strategii?
Strategie se mi honí hlavou každý den. Budu se snažit jet během dne, co to tělo vydrží. Rád bych jel 10-12 hodin denně. Kolik zvládnu v náročných podmínkách kilometrů přesně nevím. Rád bych se pohyboval mezi 120-150 km denně.

Předpokládám, že nepojedete nonstop. Co budete dělat, když nebudete závodit? Kde budete spát?
Nonstop nepojedu, ale když nebudu závodit, tak budu jíst nebo spát. Žádné jiné radovánky neplánuju. Vzhledem k tomu, že jedu takový závod poprvé, netuším přesně, jak se můj „pracovní“ den bude přesně vyvíjet. Spát budu venku, kde se dá (les, přístřešky, krmelce ;-))

Díky za pěkný rozhovor, celý tým PŘEDVÝBĚR.CZ vám už teď drží palce!