06.12.2016

Proč se (ne)opít na vánočním večírku?

Už v předchozích příspěvcích jsem naznačil, že se vánočních večírků brzy dotknu. Je přeci máj lásky čas, pardon: prosinec večírků čas (možná i lásky).

Lásku bych u tohoto tématu rozhodně nechal, neboť někteří z nás mají lásku k oslavám, jiní k alkoholu, ke kolegům, k šéfovi nebo prostě k Vánocům.

Šéf se opít může! Nebo ne?

Z mého pohledu rozdělím svoje večírkovské zamyšlení do několika úhlů pohledu. Jsem šéf a opiju se – nevadí. Nikdo to řešit nebude a já si alespoň jednou za rok pořádně vyhodím z kopýtka. A nebo se opiju a celý rok to budu mít na talíři, ať veřejně nebo za zády a pořádně si shodím autoritu. Co je tedy lepší varianta? Dobře, tak se teda neopiju. Budu sedět, koukat, bavit se a po nějakém čase mi začne ujíždět večerní večírkovský vlak. A nebo se NEopiju a NEbudu stíhat až do rána bujaré večerní zábavě – nemyslitelné.

Když Božena, tak každý! Nebo ne?

Jsem zaměstnanec a opiju se. No co, zasloužím si to za svou dobře odvedenou celoroční práci. Stejně se opijí všichni, tak co bych byl pozadu. A že se o půlnoci bude tancovat na stole? Nevadí. Všichni jsme v náladě, a tak si zatancuju taky. Usnul jsem na stole? Nevadí. Loni na něm usnula Božena z účtárny. Je vůbec myslitelné, abych se jako zaměstnanec nenapil alkoholu? Určitě to možné je a rád se přidám k jednomu procentu české pracující populace. Budu pak určitě za hvězdu večera.

Podle mého názoru neexistuje správný návod jak postupovat, ať už jste zaměstnanec, zaměstnavatel či šéf. Každý by si měl najít, stejně jako v životě, takovou úroveň, ve které se bude cítit dobře a bude mu vyhovovat. Nikdy nenajdeme ten správný ideál, abychom byli pro všechny vzorem. Každý má na věc jiný názor a jiný pohled. Důležité je si večírek užít. Promluvit s kolegy, se šéfem a příjemně se naladit na další rok. Rozhodli jsme se, že budeme pro tuto firmu pracovat, a tak je dobré se bavit společně s ostatními.

Užijte si všichni v pohodě a klidu konce roku a vánočních večírků. Já jdu trénovat tanečky na stole, i když letos zrovna pít nebudu ;)

František Boudný