22.08.2016

Migranti a pracovní trh aneb očekávání nebo strach

V anketní otázce jsme se klientů ptali, jaký přínos pro pracovní trh mají migranti? Výsledek názorů je spíše neutrální. Osobně se přikláním k myšlence, že migranti nemají primárně zájem o práci a jejich přínos bude minimální.

Když vidím v médiích obrázky a příběhy migrantů, tak mi vůbec nepřipadá, že k nám migrují s touhou po nové pracovní příležitosti. Neznám jejich přesné důvody příchodu, ale domnívám se, že záměrem není pracovat jako programátor, vedoucí výroby nebo dělník. Chtějí u nás (čti v Německu), žít a využívat maximálně štědré sociální podpory státu.

Bylo by příjemné si myslet, že volná pracovní místa na trhu práce doplníme pracovní silou z řad migrantů, ale to se bohužel neděje a dít dlouho nebude. Je tedy otázkou, zda někdy přijde čas, kdy začneme využívat potenciál migrantů po pracovní stránce a oni sami budou motivování pracovat v jiné hostitelské zemi.

Těším se společně s vámi, kdy nám začnou na dveře kanceláře klepat kvalifikovaní specialisté a my poznáme obratem jejich kvalitu, zaměstnáme je, všichni budeme šťastni a nic se nikomu nestane...

František Boudný