19.12.2016

Doktoři se v práci zrovna nepřetrhnou. Máte jinou zkušenost?

Kolega a dobrý kamarád na sobě z ničeho nic objevil výrazné modré skvrny. Vydal se tedy v pátek v Praze k lékaři.

Kolega a dobrý kamarád na sobě z ničeho nic objevil výrazné modré skvrny. Vydal se tedy v pátek v Praze k lékaři.

Není z Prahy, ale v Praze pracuje. Praktického lékaře má ve své obci a to se stalo v celé události zcela klíčovým. Do svého regionu nepřejížděl z čistě časových důvodů. Sám jsem mu poradil, ať s tím nečeká a jedná hned. Co mě však nejvíce zaráží je, že ho všechny kliniky a nemocnice v centru Prahy vždy odkázaly na jeho praktického lékaře. Snažil se jim celý den vysvětlit, že to k němu již v pátek nestihne. Doktoři mu nepomohli.

Nakonec ho v jedné nejmenované, vyhlášené (mají velkou reklamu) klinice na Vinohradech v 16:30 hod. přijali. (Paní) doktorka (chtěl jsem napsat paní, ale zkrátím to stejně jako ona svou práci) ho přijala do ordinace s přednáškou o tom, že má jít ke svému praktickému lékaři a že ona už s ním v tuto hodinu nic neudělá. „Moje ovečky taky běžně čekají na objednání a v žádném případě s tímhle neotravujte na pohotovosti!“

Kolega po dvou dnech doma nevydržel a tak v neděli navštívil pohotovost. Okamžitě ho hospitalizovali s diagnózou kritického stavu krevních destiček. Zdravý jedinec má hodnoty mezi 150-400. On má hodnotu 7! Při krvácení se krev nesráží. Jeho zdravotní stav není optimální...

Haló, haló, haló, co tedy dělat? Jak se zachovat, když potřebujeme vyšetřit a sami neumíme přesně odhadnout diagnózu? Kam jít? Praktický lékař v místě bydliště, který má dovolenou nebo který je 150 kilometrů od mého zaměstnání, mi pomůže? K čemu platíme zdravotní pojištění, když vás ignorují v centru Prahy?

Před půlrokem jsem se podivoval, když mi záchranáři na kurzu první pomoci vyprávěli, jak si lidé volají záchranku na bolení v krku nebo kašel. Nezlobte se, ale po této zkušenosti: až mi poteče z nosu „sopílek“, tak volám taky záchranku. Poradí mi někdo lepší řešení?

Přeji všem krásné Vánoce a do nového roku hlavně zdraví!

František Boudný