18.05.2016

Absolventi, vy za to nemůžete

Určitě to znáte ze své praxe nebo života – absolvent vysoké školy nastoupí do svého prvního zaměstnání a vy (jako zaměstnavatel nebo kolega) zjistíte, že nic neumí.

Většinou tomu tak je. Ani my jsme nebyli jiní. Vzpomínám si sám na sebe, když jsem poprvé po škole přišel do práce a myslel si, že všechno znám a jsem připravený na reálný život. Bohužel skutečnost byla jiná. Všechno jsem se musel učit a postupně jsem se smiřoval s tím, že znám spoustu pouček, nauček , ale skutek utek...

Až nyní po letech začínám zjišťovat, kde je vlastně zakopaný pes. Už na škole.

Už na škole nás totiž kromě teorie nedokáží na nic reálného připravit. Proč mi někdo neukázal, jak funguje outlook, proč se mnou někdo nekonverzoval v angličtině, proč jsme sami nevyplňovali daňová přiznání? Místo toho jsme v IT trávili čas nevím čím, v angličtině jsem se museli učit gipsy signs (cikánské značky), v účetnictví jsme se nazpaměť učili pouze teorii.

Je potřeba změnit systém školství tak, aby absolventi byli použitelní v praxi a dokázali se hned po studiu zapojit do pracovního procesu. Je prostě doba taková, že nikdo už po škole nemá čas někoho něco učit.

Absolventi, vy za to nemůžete...

Hodně úspěchů a do budoucna dobrých učitelů!

František Boudný